Grå valnöt

  • Juglans cinerea

  • Frösådd av namnsort 'Beckwith’

  • zon 1-5

  • 1+ årig, ca 50 cm planta i stor airpot: 350 kr

Grå valnöt är den härdigaste valnöten jag har tillgänglig. Ursprungligen kommer trädet från nordöstra USA men har odlats länge i många parker runtom i Sverige. I Örebros stadspark växer ett enormt exemplar med en lågt förgrenad, bred krona och tjock, grå stam.

Den grå valnöten är krämig och god (engelskt namn: butternut) men dessvärre med ett hårt och svåröppnat skal, likt svart valnöt. En nötknäckare av starkare modell lär vara nödvändig.

Moderträdet till de plantor jag har till salu är namnsorten ”Beckwith” vars främsta egenskaper är en jämn skörd och nötter vars kärnor lätt släpper från skalet. Variation i frösådd kan variera. Enligt flera källor är grå valnöt självfertil men pollinationen ökar med fler träd. Utbudet är begränsat till ett träd per kund.

Plantering:

Jorden som trädet planteras i är avgörande för dess hälsa. Den grå valnöten föredrar en djup, väldränerad jord. Blanda gärna ner kompost eller brunnen stallgödsel i det ytliga jordlagret vid plantering och addera mer under varje vår så växer trädet snabbt.
Täck runt plantan med kartong, dagstidningar (ej laminerade) som överlappar varandra väl för att inte ogräs ska växa igenom. Ovanpå detta placeras sedan ett lager (10-20 cm) organiskt material, som gräsklipp, halm, löv eller träflis. Minst en kvadratmeter ska täckas, men gärna mer så konkurrens från omgivande gräs minskar och för att behålla markfukt. Nyplanterade träd gillar riklig bevattning under de första säsongerna, gärna en hink per träd ett par gånger i veckan.

Om det finns risk för att vilda djur gnager på barken bör trädet omringas med ett minst 1,2 m högt hönsnät, som tillsammans med 3-4 stabila bambustörar ankras fast i marken. Om du (precis som jag) sätter trädet på vildvuxen gräsmark med hög sorkpopulation finns det en risk för att trädrötterna angrips. Då behöver träden sättas i nedgrävda nätburar. Dessa håller träden skyddade fram tills att de etablerat sig tillräckligt för att kunna stå emot sorkangrepp. Jag bygger mina nätburar av galvaniserat putsnät med en maskbredd på max 20 mm.