8 veganska gödsel för din grönsaksodling!

Om du känner för att ta del av denna informationen i videoformat så har jag en 8-minuters film som du kan se nedanför! 

Väldigt många har mentaliteten att djurhållning och grönsaksodling går hand i hand. Att vad djur, som kossor och höns, bajsar ut är det enda och det bästa om en vill odla grönsaker. Men detta är ju så klart inget annat än en myt, som tyvärr förhindrar de människor som inte vill köpa djurprodukter att börja odla. 

Jag odlar på tre olika platser. I en trädgård har jag inte använt animaliskt gödsel de tre senaste säsongerna. Inget av de gödsel jag använder här har behövt ta omvägen via ett djur. Varför skulle det vara en fördel? Ett djur gör inget magiskt med födan det äter. De adderar ingenting. De tar snarare bort näring. Så varför inte använda växtmaterialet med en gång i odlingen? 

Här tänkte jag ta upp de åtta gödselmaterial jag använder mig mest av. Inte nog med att gödslena inte kommer från någon djurindustri som du slipper stödja med dina pengar - de är dessutom mer eller mindre kostnadsfria och är väldigt lätta att få tag på.

1. Bokashi

Det första gödslet jag använder mig av är Bokashi. Bokashi är en japansk komposteringsteknik som tar tillvara på det avfall som blir över i köket.

Det en helt enkelt gör är att lägga matrester, fruktskal och så vidare i en tätslutande behållare och häller på bokashiströ som alltså innehåller en viss typ av bakterier. Dessa bakterier fermenterar köksavfallet. Efter ett par veckor har innehållet bearbetats tillräckligt och kan grävas ner i jorden innan en planterar och sår. Bokashiströet kan köpas via internet. Sök bara på google så dyker det upp flera återförsäljare.

2. Tång

Bor du nära kusten finns det ett värdefullt material du kan använda för att berika din jord. Tång! För bönder förr i tiden var detta ett extremt uppskattat material att använda i odlingen. Eftersom tång kommer från en helt annan miljö, alltså havet, så innehåller tång också unika näringsämnen som kanske inte förekommer i så stor grad i en trädgård, så en kan verkligen se tång som ett näringstillskott för växterna.

Ett tips är att använda tång som ligger lite längre upp på stranden, där det hunnit tvättas av regn och inte innehåller så mycket salt.

När du adderar det till dina odlingar - blanda antingen ner det i jorden hösten innan du börjar odla nästa vår, eller använd det som täckmaterial runt dina plantor, så kommer mikroorganismer att sakta bryta ner det och frigöra näringsämnena för dina växter.

3. Gräs

Det finns en hel del andra material man kan använda för att täcka jorden som även jordförbättrar och gödslar. Gräsklpp är det material som jag använder mig mest av för detta ändamålet. Gräs innehåller faktiskt väldigt mycket näring. Gräsmattor finns överallt och gräsklipp brukar finnas i överflöd.

Vad jag brukar göra är att helt enkelt täcka jorden runt växterna med ett 10 cm tjockt lager gräsklipp. Är växterna väldigt små använder jag ett tunt lager till en början för att inte riskera att plantorna kvävs under ett stort täcke.

Om du samlar gräsklipp på hög och låter det ligga i bara ett dygn, så kommer du märka att nedbrytningsprocessen är i full gång. Inuti högen är det jättevarmt. Därför är det viktigt att inte lägga nyslaget gräs för nära växterna du vill gödsla, utan gärna några cm ifrån.

4. Löv

När träden släpper sina blad på hösten finns löv helt plötsligt i överflöd. Samla gärna ihop löv i stora högar under hösten för att använda under nästa säsong. Vi hade turen att ha löv liggandes i högar i en skog precis intill, som vi använder som utfyllnad och jordförbättring i några pallkragar.

5. Gröngödsling

Gröngödsling innebär att man planterar en viss typ av växter på en plats som gynnar jorden och mikrolivet i den. Oftast pratas det om växter som kan dra kväve, vilket är ett av de viktigaste näringsämnena, från luften och ansamla i rotsystemet. Exempel på detta är baljväxter, som ärtor, bönor, lupin och klöver. När man sedan vänder ner växterna i jorden eller täcker jorden med dem så blir marken rikare på både kväve och organiskt material, vilket gynnar mikrolivet och i sin tur de plantor en sedan odlar på ytan.

6. Nässelvatten

Ett frö brukar ha tillräckligt med näring lagrad för att klara sig under de första veckorna som det gror, men är jorden som fröet växer i näringsfattigt kommer plantan snart att avstanna i sin tillväxt. Och här är det kanske inte tillräckligt med många av de gödselalternativ jag föreslagit eftersom att de enbart funkar på sikt.

Man kan däremot få fram en snabbverkande gödselvätska genom att blötlägga växtdelar under några få veckor. Nässlor är mycket näringsrikt och populärt för detta ändamålet, och brygden man får ut av detta kallas för nässelvatten. Detta kan sedan spädas ut en del på tio delar vatten och ge växterna i trädgården en snabb näringskick. Problemet med nässelvatten är att det luktar vidrigt, så bevara sörjan där människor sällan befinner sig.

7. Kiss

Ett annat snabbverkande gödsel, som kanske är oväntat men, när man tänker efter, självklart att använda i odlingen är det du producerar själv. Kiss innehåller ungefär samma näringssammansättning som det flytande gödsel för krukväxter som finns i affären. Rent kiss är för starkt för grönsakerna, man brukar rekommendera att spä ut det med 10 gånger mer vatten för att få fram en lagom dos, och då slipper du också olukten.

Jag undviker att gödsla med kiss för nära inpå sådant som växer i marknivå, som bladgrönsaker och jordgubbar, medan jag inte ser något bekymmer med att att gödsla till exempel sockerärtor, bärbuskar eller tomatplantor med denna otroliga resurs som det är helt bisarrt att vi annars bara spolar bort.

8. Algomin trädgårdsgödsel

Jag odlar i flera olika trädgårdar och ibland har jag inte möjlighet att samla eget gödsel varje gång, och då kan jag använda färdiga gödselpreparat vid behov. Mitt favoritgödsel att köpa i trädgårdsbutiker är Algomin, som är baserat på alger, och är väldigt enkelt att strö ut.

Om kompost

Just nu när jag släpper denna videon är det sommar, och vill du börja odla i år, så är det lite sent. Men det är helt perfekt tid att samla på sig organiskt material från trädgården, och bygga upp en bra grund för nästa års odling, så du är helt självförsörjande på gödsel! Och då är en kompost ett bra alternativ. Om du bara använder material som gräsklipp, löv, bortrensat ogräs och tång så är det enklaste att samla allt på hög, eller varför inte i några pallkragar du tänkt odla i nästa år? Håll komposten fuktig och se till att den är täckt med något så går nedbrytningen fort. I vår kompostbehållare syns det tydligt hur materialet sakta men säkert bryts ner, med hjälp av maskar och mikroorganismer.

Om en råkar komma över animaliskt gödsel?

Jag vill påpeka att jag inte tycker det är något djuretiskt problem att använda djurgödsel, om du skulle råka komma över det. Det finns många tillfällen då jag, gratis, kommit över till exempel ett par kubik hästgödsel, som ägts av en vän till familjen, som bara legat på hög i flera år utan att ha kommit till användning. Jag tycker personligen inte att dessa fall är något problem, utan bara en jättebra tillgång som annars skulle gått till spillo. Ingen djurindustri får mina pengar, ingen skada skedd.

Färdig jord?

Känner du att du behöver införskaffa en fullvärdig och färdiggödslad jord på säck, låt säga för att fylla upp några krukor till balkongen, så finns det, såvitt jag vet, enbart ett alternativ tillgängligt, och det är P-jord från Hasselfors Garden, där mineralgödsel är basen.

Annars föreslår jag att du använder så mycket som möjligt av den jord du har tillgänglig, och behöver du fylla på och jordförbättra med jord på säck, så är det naturell torv, barkmull och sand jag kan komma på som dugliga alternativ, förutsatt att du kompenserar med extra gödsel. Och efter detta kan du sedan fortsätta att skapa egen jord, med hjälp av kompostering och täckodling.

Vill du börja odla men är osäker över något - kontakta mig gärna via instagram (viktorherbivor), där jag också lägger upp en hel del odlingsrelaterade inlägg! 

Vi ses!